Faalangst. De angst dat wat je doet mislukt. Faalangst kan bijvoorbeeld gaan om een taak waar je voor beoordeeld wordt, zoals een tentamen of prestatie. Je verwacht van jezelf dat het niet zal gaan lukken (Faalangst, 2024). Uit onderzoek van de Uva blijkt dat 24% van de studenten last heeft van faalangst (Over Studenten, Stress en Studielast, 2018).
Faalangst heeft meerdere oorzaken. Bijvoorbeeld de druk om te presteren. Dat kan komen omdat er hoge verwachtingen zijn voor jou vanuit je omgeving. Je hebt het gevoel dat je jezelf moet bewijzen voor familie of vrienden (Faalangst, 2024).
Een andere oorzaak voor faalangst kan zijn dat je een laag zelfbeeld hebt en gebrek aan zelfvertrouwen. Je kan bijvoorbeeld denken dat wanneer iets goed gaat dat het puur door geluk komt en wanneer iets niet goed gaat dat het aan jezelf ligt. Of je vindt het lastig om negatieve opmerkingen los te laten (Faalangst, 2024).
Faalangst uit heeft dus voornamelijk te maken met weinig zelfvertrouwen en negatieve gedachten over jezelf (Faalangst – UHasselt, z.d.).
Dit uit zich onder andere op de volgende manieren:
- Je kijkt niet naar de positieve dingen en let alleen op wat je fout doet.
- Je legt mega veel druk op jezelf op te moeten presteren.
Door de angst om te falen concentreer je veel slechter. Dat kan ook leiden tot mindere prestaties. Daarnaast wil je vrienden en familie uit je omgeving niet telleurstellen (Faalangst – UHasselt, z.d.).
Voor meer informatie, klik op deze linkhttps://www.psycholoogopafstand.nl/?utm_campaign=2.7BING&utm_source=1313918787656753&utm_term=c&utm_content=hulp%20bij%20faalangst%20volwassenen&msclkid=78074b1a818213c6fa732cf4e30ac50d&utm_medium=cpc