5 mythes over faalangst
Faalangst is een probleem dat erg veel voorkomt, en het dagelijks leven van mensen beïnvloedt. Helaas bestaan er veel misverstanden rondom faalangst die wij de wereld uit willen helpen. Deze blog omschrijft vijf veelvoorkomende mythes over faalangst gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek.
Mythe 1: “Mensen met faalangst zijn zwak”
Het eerste misverstand dat we bespreken is dat mensen met faalangst minder capabel of zwak zijn. In werkelijkheid is faalangst iets wat iedereen kan ervaren, het is een natuurlijke reactie van het lichaam op stress. Dit heeft niks te maken met de sterkte van iemand of met hun capaciteiten. Er is aangetoond door onderzoek dat faalangst voortkomt uit zowel genetische factoren als omgevingsfactoren, ook persoonlijke ervaringen hebben invloed (Hofmann, 2008). Faalangst heeft eerder te maken met een overgevoeligheid voor stress dan een zwakte, het kan zelfd optreden bij succesvolle mensen die onder hoge druk staan om te presteren.
Mythe 2: “Faalangst gaat vanzelf over”
Er wordt snel gedacht dat faalangst vanzelf weg gaat, dit is echter meestal niet het geval. Faalangst kan zich vasthouden indien het niet wordt aangepakt. Uit onderzoek blijkt dat faalangst vaak wordt versterkt door vermijdingsgedrag, een voorbeeld hiervan is het vermijden van uitdagingen of het niet durven presenteren (Sauer-Zavala et al., 2012). Dit maakt de angst alleen maar groter. Om dit gedrag effectief te kunnen verminderen is vaak proffesionele begeleiding, zoals cognitieve gedragstherapie nodig (Hofmann, 2012).
Mythe 3: “Faalangst komt alleen voor bij mensen die geen zelfvertrouwen hebben”
Faalangst kan juist voorkomen bij mensen die veel zelfvertrouwen uitstralen. Het gaat vaak samen met perfectionisme, mensen die hier last van hebben, stellen onrealistisch hoge eisen aan zichzelf. De angst om niet perfect te zijn leidt tot intense zorgen over fouten (Flett & Hewitt, 2002). Dit betekent niet dat iemand geen zelfvertrouwen heeft, maar juist dat ze zichzelf erg onder druk zetten om alleen genoegen te nemen met de hoogste prestaties. Perfectionisten zijn vaak bang om als ‘mislukkeling’ gezien te worden, dit vergroot de angst.
Mythe 4: “Faalangst is een mentale zwakte”
Faalangst wordt vaak gezien als een emotionele reactie, al heeft het ook erg sterk lichamelijke componenten. Onderzoek toont aan dat faalangst de activiteit in het limbisch systeem van de hersenen verhoogt, dit leidt tot verhoogde stress, ook leidt het tot fysieke symptomen zoals hartkloppingen, zweten en ademhalingsproblemen (Moller et al., 2011). Dit legt de nadruk op het feit dat faalangst zowel een psychologische als een lichamelijke reactie is, niet een zwakte. Het lichaam en de geest reageren op de stress, dit betekent dat faalangst een complexere reactie is die ook fysieke aspecten heeft
Mythe 5: “Faalangst is een teken van onvolwassenheid”
Door veel mensen wordt gedacht dat faalangst een fase is die door voornamelijk jongeren doorgemaakt wordt. Hoewel faalangst inderdaad meer voorkomt bij jonge mensen, kan dit ook een probleem zijn bij volwassenen. Dit komt dan vaak samen met werstress of sociale druk. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat faalangst niet een leeftijdsgebonden probleem is, maar een reactie op de angst voor mislukking, wat in verschillende levensfasen voor kan komen (Kashdan & Roberts, 2004). Faalangst is dus geen teken van onvolwassenheid.
Conclusie
Faalangst is een belangrijk, veel voorkomend probleem dat genormaliseerd moet worden. We willen dan ook graag mensen aanmoedigen om hulp te zoeken, wanneer dit nodig is en zich goed bewust te worden van de effectieve manieren om faalangst te overwinnen
Het is belangrijk om faalangst te normaliseren en het te begrijpen als een veelvoorkomende reactie op stress, geen teken van zwakte of onvolwassenheid. Door misverstanden te ontkrachten, kunnen we mensen aanmoedigen om hulp te zoeken en zich bewust te worden van de effectieve manieren om faalangst te overwinnen.
Bronnen: