Eigen ervaring

Samen maken we faalangst bespreekbaar

Mijn leven met faalangst – en hoe ik ermee omga

Tijdens mijn eerste jaar aan de universiteit kwam ik mezelf tegen. Ik was altijd gewend om goede cijfers te halen, maar opeens leek iedereen slimmer en zelfverzekerder dan ik. Elke toets voelde als een test of ik nog wel goed genoeg was. Ik leerde dagen en nachten maar vlak voor het examen sloeg te paniek toe. Black-outs, een verhoogde hartslag en soms zelfs uitstelgedrag. Ik raakte geblokkeerd en wist niet meer wat ik moest doen ondanks het harde leren.

Wat begon als “gewoon zenuwachtig zijn”, groeide uit tot iets wat mijn leven beïnvloedde. Groepsopdrachten vermeed ik steeds meer, presenteren maakte me misselijk, en zelfs simpele vragen durfde ik niet meer te stellen. De angst om te falen, om door de mand te vallen, werd groter dan mijn motivatie om te leren.

Uiteindelijk trok ik aan de bel. Ik durfde eigenlijk niet maar merkte dat het echt niet zo verder kon. Mijn prestaties gingen enorm achteruit terwijl ik merkte dat ik zoveel meer in mij had maar dat ik dit door mijn faalangst niet meer kon laten zien. Via de studentpsycholoog kreeg ik gesprekken en herkende ik mezelf voor het eerst in het woord faalangst. Wat mij hielp? Vooral het besef dat ik niet de enige was en dat ik dus niet raar was zoals ik eerst over mezelf dacht. Veel studenten worstelen met prestatiedruk en de drang om perfect te zijn.

Ik leerde technieken zoals ademhalingsoefeningen en het uitdagen van negatieve gedachten. Maar het grootste verschil maakte zelfcompassie. Leren om fouten toe te staan, om mezelf niet constant te vergelijken met anderen. Ook vrienden speelden daarin een grote rol — simpelweg gehoord en gesteund worden hielp al enorm.

Faalangst is niet iets wat je “oplost”, maar wel iets waar je mee kunt leren leven. Het heeft me ook milder gemaakt, naar mezelf en naar anderen. Mijn tip aan andere studenten: durf hulp te vragen, ook al voelt het kwetsbaar. En herinner jezelf eraan: jouw waarde hangt niet af van één cijfer of prestatie.

Volgens een student (persoonlijke communicatie, 2 mei 2025) die worstelt met faalangst, begon de angst al tijdens het eerste studiejaar en beïnvloedde dit zijn hele functioneren.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Comments

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Search


Recent Posts